top of page

Vijesti

0.jpg

18.4. smo sudjelovali na konferencija "Koordinacija volontera: iskustva, izazovi i primjeri dobre prakse" koju je organizirala udruga MI iz Splita. S kolegama smo razmijenili iskustva, podijelili primjere dobre prakse. Održali smo kratku prezentaciju o volonterima s manje mogućnosti zahvaljujući kojoj smo se prisjetili brojnih bivših volontera, prekrasnih priča i potrganih živaca.

image.png

Sudjelovali smo u radionici za jačanje kapaciteta organizacije.Poboljšali smo  znanja i vještine glede prikupljanja sredstava OCD-a
kako bi ojačali svoju financijsku održivost.

Poštovani kolege i prijatelji,

 

Izborna skupština Udruge za pomoć mladima HELP - Split održat će se u prostorijama Udruge, na adresi Šetalište Bačvice 10 u utorak, 20.2.2024. s početkom u 18 sati.

I ovim putem pozivamo sve naše članove da nam se pridruže

Vidimo se!

Udruga MI sastanak.png

Sudjelovali smo u radionici udruge "MI"

o sustavu upravljanja kvalitetom za organizacije civilnog drustva.

Prosli smo: - UPOZNAVANJE SA SUSTAVOM
- UPOZNAVANJE S PROCESOM UVOĐENJA SUSTAVA
- UPOZNAVANJE SA STANDARDIMA KVALITETE

Sudjelovali smo u radionici nasih partnera iz Francuske o ojacavanju rada organizacija i razmjeni iskustava o boljoj praksi rada. Naucili smo vise o konflikt menadzmentu i mentorstvu nasih volontera, te se veslimo iskoristiti naucene tehnike.

Redovita godišnja Skupština Udruge HELP održana je 11.12.2023.

Izvršna direktorica članovima je podnijela financijski i operativni izvještaj za 2023.godinu, te financijski i operativni plan za iduće razdoblje.

Planovi i izvještaji jednoglasno su prihvaćeni, a pregledati se mogu ovdje: Link

SVI ZA MAŠU!

Za humanitarnu akciju SVI ZA MAŠU prikupljeno je sveukupno 72.846,67 €.

Stanje računa 20.8.2023., na dan podnošenja prvog redovitog izvještaja bilo je 71.695,22 €

Do sada smo za provedbu humanitarne akcije potrošili 748,97

(527,61 potrošeno na tisak promotivnih materijala,  221,36 na bankovne troškove, kojih će nažalost biti još). 

Maša je do sada za potrebe svog liječenja potrošila samo 402,48 €. Nije mogla ni stigla potrošiti više budući da je od 3.7. hospitalizirana u KBC Dubrava, gdje besplatno ima svu potrebnu njegu. Nadamo se i očekujemo da će uskoro izaći iz bolnice i napokon započeti toliko očekivani oporavak. Sve ćemo troškove objavljivati na stranici i na našim profilima na društvenim mrežama. Mašo, navijamo za tebe i jedva čekamo da se oporaviš! 

 Studijski posjet Moldaviji

Prošli tjedan proveli smo u Moldaviji, na studijskom posjetu kojeg je organizirala EHRA, Eurozijska mreža za smanjenje štete. Upoznali smo kolege iz Kirgistana, Tadžikistana, Azerbejđana, Slovenije, Estonije, Litve, Rusije, Kazahstana i naravno, Moldavije.  Zajedno smo pohađali trening o kvaliteti usluga u provođenju programa smanjenja štete, te smo posjetili moldavske organizacije koje se bave smanjenjem štete u gradovima Kišnjevu i Baltiju. Iskustvo je bilo i više nego impresivno. Bili smo u udrugama “Positive Initiative” i “PULS Comunitari Information Center” , posjetili smo jedini LGBT centar u Moldaviji - GENDERDOC-M. Bili smo u terapijskoj zajednici, metadonskim klinikama u Baltiju i Kišnjevu, te najzanimljivije, u moldavskom zatvoru u predgrađu Kišnjeva. Projekti koji se tamo provode su nevjerojatni, zaista je dojmljivo sve što su postigli naše kolege u najsiromašnijoj državi Europe. 

Nešto se kuha

BeFunky-collage-sastanak.jpg

Jeste li primjetili da smo malo utihnule? To nije zato što smo na godišnjem odmoru, nego pripremamo veliku humanitarnu akciju za našu Mašu. Osim zaposlenica i naših dragih ESS volonterki Pelin i Lune, u organizaciji sudjeluje i puno volontera; stručnjakinja za marketing Mirela, iskusni organizator Luka, kreativna Miranda, dizajner Alen, sve hoće - sve može Paola, svih zna Pero, dva genijalna Ivana, siva eminencija Vjeko i Varošani te još hrpa prekrasnih ljudi. Ako i ti želiš na bilo koji način sudjelovat, javi se na 021346664 ili helpstranica@gmail.com. Svačije ideje su dobrodošle i za svakoga imamo zadatak! Iskušajte nas !

njemacki.jpg

Tečaj njemačkog jezika u knjižnici Brodarica

Organiziramo besplatni tečaj njemačkog jezika za odrasle i mlade iznad 15 godina koji su članovi knjižnice. Tečaj će trajati tri mjeseca i održavat će se utorkom u 18.00 sati. Ovisno o interesu i prijavama odredit ćemo termin prvog susreta o kojem ćemo obavijestiti prijavljene, a planiramo započeti početkom ožujka.

Voditeljica tečaja je volonterka Europskih Snaga Solidarnosti, izvorna govornica njemačkog jezika Luna Weiler, a tečaj će se održavati na engleskom jeziku.

Za sve informacije i prijavu javite se na tel. 685-080.

Iz knjižnice nam još javljaju - "Ovim putem zahvaljujemo na suradnji vrijednim mladim ljudima Aliju Ayhan Yucel i Pelin Olsoy, volonterima koji su vodili tečaj turskog jezika i održali preko 40 radionica."

okrugli-stol2.jpg

Okrugli stol
u utorak, 21.2. u beogradskoj Skupštini smo sudjelovali smo na Regionalnom okruglom stolu pod nazivom Community-led consultative process on the importance of human rights and evidence-based national drug strategies in HIV response. Imali smo priliku čuti zanimljive prezentacije Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (United Nations Office on Drugs and Crime), stručnjaka iz Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, predstavnika nacionalnih tijela odgovornih za droge, predstavnike organizacije članice mreže DPNSEE i stručnjaka iz drugih organizacija. Sudjelovalo je više od 40 stručnjaka, većinom iz zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gore, Sjeverna Makedonija i Srbija), ali i iz ostalih zemalja jugoistočne Europe (Bugarska, Hrvatska, Grčka, Rumunjska i Slovenija). Razmijenili smo iskustva i podijelili primjere dobre i loše prakse.

okrugli-stol.jpg

Radionica web outreach
Proveli smo prekrasno popodne u Beogradu. U Kući ljudskih prava sudjelovali smo na treningu u sklopu pilot projekta "Pilotong of web outreach services for working with people who use drugs and are at risk of HIV/AIDS". Razmijenili smo iskustva s kolegama, pokrenuta je zanimljiva rasprava. Otkrili smo jedan sasvim novi pristup smanjenju štete prema osobama koje koriste droge, posebno nove psihoaktivne supstance i stimulanse. Naši kolege iz beogradske Re Generacije rade izvrstan posao. Inspirirani današnjim iskustvom odlučili smo se pokrenuti nešto slično i kod nas. Entuzijazma i ideja nam ne nedostaje, sad samo moramo smisliti kako ćemo financirati aktivnosti. Nadamo se da će uskoro biti objavljen odgovarajući natječaj.

help.jpeg

Dva snažna potresa su pogodila jugoistočnu Tursku i sjevernu Siriju. Tisuće ljudi su nastradale, a mnogi još žive u skloništima, šatorima i u urušenim zgradama. Naši ESS volonteri iz Turske, Pelin i Ali, su u kontaktu sa svojim obiteljima i potvrđuju da je situacija na terenu iznimno teška i da im je potrebna pomoć. Hladno je, a ljudima nedostaju osnovne stvari za život. Znamo da nitko nema viška novaca i da je sve postao luksuz, ali isto tako znamo i da uvijek najviše pomažu oni koji nemaju puno. Pomozimo jedni drugima!

Hvala <3
Dragi sugrađani, puno hvala na donacijama, donijeli ste hrpu finih i toplih stvari. Ima robe i za sport i za u doktora, a šta je najvažnije za naše korisnike nema zime. Bravo Splite! Još jednom napominjemo da u Udrugu uvijek možete donijeti odjeću, kozmetiku, nakit, elektroniku, posteljinu i posuđe koje ne koristite, a dobro su očuvani. Naši korisnici se svemu vesele, a vrata Udruge su otvorena cijelu godinu, radnim danom od 8 do 19 sati, vikendom i praznicima od 17 do 19. 

Dnevna doza antidepresiva

Kažu da je siječanj najdepresivniji mjesec u godini. Nama nije bio ni malo depresivan, možda zato što smo ga proveli na radionicama okruženi mladima iz V. gimnazije Vladimir Nazor. Učili smo, igrali se i družili. Atmosfera je bila prijateljska i opuštena, mladi radoznali i veseli, baš smo uživali. Naše edukatorice Ivana i Paola dobile su izvrsne ocjene i hrpu pozitivnih komentara. Obećali smo nastaviti ovim tempom i iduće mjesece, s ovakvom ekipom nema zime!

Tko kaže da je noćni rad težak!
HELP-ovi vršnjački edukatori na večernjem zadatku u klubu Kocka. Treba se znati zabaviti, ali i kako se zaštititi od HIV/AIDS-a, HCV-a i drugih spolno i krvlju prenosivih bolesti. I zato su tu naši vršnjački edukatori koji će vam sve objasniti

Who says night work is hard!
HELP's youth peer educators on an evening assignment at the Koc
ka club. Everybody need to know how to have fun, but also how to protect yourself from HIV/AIDS, HCV and other sexually transmitted and blood-borne diseases. And that's why our youth peer educators are here to explain everything to you

    20/12/22 Međunarodni dan solidarnosti

Danas smo organizirali ekološku akciju i internacionalni piknik u našem susjedstvu, na Katalinića Brigu. Očistitli smo ga od smeća i opasnog infektivnog otpada, sad je sigurniji za sve građane. 

U akciji su sudjelovali  HELP-ovi volonteri Europskih snaga solidarnosti iz Francuske, Irana i Turske te lokalne volontere od kojih su većina vršnjački edukatori iz 5. Gimnazije Vladimir Nazor iz Splita koji su se na volontiranje odlučili zahvaljujući projektu "Budi fin-budi in" koje financira Grad Split.

Cilj akcije bio je osim uobičajenog otpada, prikupiti i odbačene igle i šprice koje smo deponiralinu specijalne neprobojne spremnike.  Odbačene upotrijebljene igle i šprice spadaju u opasni infektivni otpad i prijetnja su zbog prijenosa zaraznih bolesti kao što su HIV ili HEPATITIS putem  incidentnih uboda. Korištene igle i šprice ne smiju se odbacivati na javnim površinama niti bacati u mješoviti otpad.  

Upotrijebljene igle i šprice se mogu tijekom cijele godine besplatno i anonimno odlagati kod nas u Udruzi HELP, na adresi Šetalište Bačvice 10. Mnogi savjesni građani i građanke već godinama odlažu igle i šprice u HELP-u i na taj način štite svoje sugrađane i sugrađanke, a za one kojima je ova informacija novost - Udruga HELP ima otvorena vrata radnim danom od 08:00h do 19:00h i vikendom i praznicima od 17:00h do 19:00h. A možete nas kontaktirati i putem društvenih mreža ili na tel: 346-664.

bottom of page